
BIRTHDAY BOY – piskótatekercs
Pénteken az én Drágámnak szülinapja volt.
Nem, nem pólót kapott, most nem. A meglepetés készületeinek lépéseit megosztom veletek Anyukám receptje alapján. Ezt a receptet a Nagymamám hagyományozta ránk, mellyel megvalósította a piskótatekercsek királynőjét, a legfinomabbat, melyet ember valaha kóstolt! Nagyon valószínű volt, hogy én nem tudom úgy megcsinálni, ahogyan a drága kezek csinálták, de mindenesetre megpróbáltam. Az ünneplő tömegek alig várták, hogy megpuszilgathassák a szülinapost, mint ahogyan azt a képek is mutatják! 🙂 Kapott még ezen kívül sacher tortát (recept hamarosan), amit Anyukám készített, illetve isteni finom krémest, amiről sajnos nincsen kép. Az ajándék többi részéről pedig hamarosan tudósítás várható…

PISKÓTATEKERCS
Időtartam: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 3 evőkanál rétesliszt
- 3 evőkanál finomliszt
- 6 evőkanál krisztálycukor
- kb. 8 evőkanál porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 nagy befőttes-üveg házi barack lekvár
- kevés vaj – a tepsi kivajazásához
Elkészítés:
A kétféle lisztet a szódabikarbónával egy tálban jól összekever. Eközben sütő előmelegít 180°C-ra.
A tojás fehérjét a csipet sóval kemény habbá ver, olyanra, amit ha fejre állítod a tálat, akkor nem teríted be a konyhádat szép fehér tojásfehérjével (azért írom így, mert már megtörtént :)).

Amennyiben kemény a tojásfehérje, a kristálycukrot kanalanként hozzáad keverés közben.
A kristálycukor után egyesével hozzákever a sárgája – még mindig géppel.

Utoljára kanalanként hozzáad a kétféle liszt és szódabikarbóna jól elkevert keveréke, de ez már csak szigorúan kézi keverővel hozzáforgatva.

Mindeközben a barátnőddel – nekem pont jókor volt jó helyen – kivajaztatod és kilisztezteted a tepsit – amennyiben nincsen sütőpapírod – végül a kész keveréket eloszlatod benne, be a sütőbe és szigorúan nem nyitsz ajtót, legalább 20 percig. 20 perc után tűpróba, addig pedig isteni piskóta illat lengi be az egész lakást… 🙂 Fontos, hogy akkora tepsit válassz, amiben kb. 1 cm vastagon tud elterülni a keverék, mert ez a tészta nem lehet vastagabb és még nőni is fog egy picit sütés közben. További 10 perc múltán kivesz és a tepsiből eltávolít.

Egy konyharuhát benedvesít, – de ne tocsogjon a víztől – abba papírtörlőt helyez, amit porcukorral megszór. A meleg piskótát ráborít azzal az oldalával a konyharuha felé, amelyik a tepsiben felfelé nézett még néhány másodperce. felteker, egy éjszakára pihenni hagy. Reggel kiteker, isteni baracklekvárral borít gazdagon, majd újra összeteker, porcukroz és máris fogyasztható.


Először csináltam piskótatekercset, így egy kicsit sokáig maradt a sütőben – na jó, picit el is boroztuk az időt – így nem volt egyszerű kiszenvedni a tepsiből, ezért kicsit viseletes lett a külseje, de ízre nagyon finom volt, amit meg is kapott másnap az ünnepelt és mi pedig kibírtuk, hogy ne együnk belőle még a készülés estéjén.

…és íme a csodálatos sacher torta


…valamint az ünneplő seregek

