1024565

Pénteken az én Drágámnak szülinapja volt.

Nem, nem pólót kapott, most nem. A meglepetés készületeinek lépéseit megosztom veletek Anyukám receptje alapján. Ezt a receptet a Nagymamám hagyományozta ránk, mellyel megvalósította a piskótatekercsek királynőjét, a legfinomabbat, melyet ember valaha kóstolt! Nagyon valószínű volt, hogy én nem  tudom úgy megcsinálni, ahogyan a drága kezek csinálták, de mindenesetre megpróbáltam. Az ünneplő tömegek alig várták, hogy megpuszilgathassák a szülinapost, mint ahogyan azt a képek is mutatják! 🙂 Kapott még ezen kívül sacher tortát (recept hamarosan), amit Anyukám készített, illetve isteni finom krémest, amiről sajnos nincsen kép. Az ajándék többi részéről pedig hamarosan tudósítás várható…

p

PISKÓTATEKERCS

 

Időtartam: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 6 evőkanál krisztálycukor
  • kb. 8 evőkanál porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 nagy befőttes-üveg házi barack lekvár
  • kevés vaj – a tepsi kivajazásához

20140220_190858

Elkészítés:

A kétféle lisztet a szódabikarbónával egy tálban jól összekever. Eközben sütő előmelegít 180°C-ra.

A tojás fehérjét a csipet sóval kemény habbá ver, olyanra, amit ha fejre állítod a tálat, akkor nem teríted be a konyhádat szép fehér tojásfehérjével (azért írom így, mert már megtörtént :)).

20140220_192039

Amennyiben kemény a tojásfehérje, a kristálycukrot kanalanként hozzáad keverés közben.

A kristálycukor után egyesével hozzákever a sárgája – még mindig géppel.

20140220_194126

Utoljára kanalanként hozzáad a kétféle liszt és szódabikarbóna jól elkevert keveréke, de ez már csak szigorúan kézi keverővel hozzáforgatva.

20140220_194856

Mindeközben a barátnőddel – nekem pont jókor volt jó helyen – kivajaztatod és kilisztezteted a tepsit – amennyiben nincsen sütőpapírod – végül a kész keveréket eloszlatod benne, be a sütőbe és szigorúan nem nyitsz ajtót, legalább 20 percig. 20 perc után tűpróba, addig pedig isteni piskóta illat lengi be az egész lakást… 🙂 Fontos, hogy akkora tepsit válassz, amiben kb. 1 cm vastagon tud elterülni a keverék, mert ez a tészta nem lehet vastagabb és még nőni is fog egy picit sütés közben. További 10 perc múltán kivesz és a tepsiből eltávolít.

20140220_195201

Egy konyharuhát benedvesít, – de ne tocsogjon a víztől – abba papírtörlőt helyez, amit porcukorral megszór. A meleg piskótát ráborít azzal az oldalával a konyharuha felé, amelyik a tepsiben felfelé nézett még néhány másodperce. felteker, egy éjszakára pihenni hagy. Reggel kiteker, isteni baracklekvárral borít gazdagon, majd újra összeteker, porcukroz és máris fogyasztható.

20140220_203205

20140222_141154

Először csináltam piskótatekercset, így egy kicsit sokáig maradt a sütőben – na jó, picit el is boroztuk az időt – így nem volt egyszerű kiszenvedni a tepsiből, ezért kicsit viseletes lett a külseje, de ízre nagyon finom volt, amit meg is kapott másnap az ünnepelt és mi pedig kibírtuk, hogy ne együnk belőle még a készülés estéjén.

20140222_141127

…és íme a csodálatos sacher torta

20140222_132103

20140222_132218

…valamint az ünneplő seregek

P1020898

a