TITKOS HELYEK – ELDUGOTT ÉTTERMEK – ITT TALÁLOD BUDAPEST LEGFINOMABB ÉTELEIT

Magyaros fine-dining – új kategória született

Szokásos hétvégi dilemma, hogy milyen új éttermet nézzünk meg, fedezzünk fel pláne télvíz idején, amikor csak biztos helyre mozdul ki szívesen az ember. Mivel naponta nőnek ki a földből vadonatúj éttermek, bárok, kávézók ezért nagyon nehéz lépést tartani feltérképezésükben.

Kérdéses mindig, hogy a belvárosba menjünk vagy picit messzebbre és akkor már kirándultunk is egyet. Pest vonzáskörzetében egy tucat szuper házias étterem van, ahol nagyon jól főznek. Ezek a jól bevált, „tudjuk, mire számíthatunk” helyek. Vagy legalábbis eddig azok voltak…

A választás mindig adott, hogy hova menjünk, ám meglepetésben lehet részünk, ha a tradicionális helyen egy csepp modern ízt ültetnek a megszokott étkek mellé. Változhat a séf, változhat a tálalás stílusa vagy elég egy újító hullám, amely megérinti a tulajdonost.

A sok éve sikeresen, ugyanazzal a tulajdonossal működő dunabogdányi Forgó Étterem picit elmozdult a fine-dining felé és nagyon jól áll neki.

Amíg máskor 1 főételt voltam képes enni összesen – a nagy adagok miatt – most simán végigettem az isteni, aranyló Bogdányi Húslevest velővel, majd a borsócsírával és szárított paradicsom pestoval tálalt pulykamellet és végül a hagyományos túrógombócot. A pincéreken is egyértelműen látszik, hogy érzik a hangulatváltozást és sokkal lazábbak lettek, az egyébként ősidők óta itt dolgozó urak. Az éttermet egyébként 2 éve szépen felújították belülről és úgy tűnik most értek el a belső fejlesztéséhez is. Jól sikerült, csak így tovább.


HIDEN PLACES – OFF-THE-BEATEN-PATH RESTAURANTS WHERE YOU CAN FIND THE BEST FOOD IN AND AROUND BUDAPEST

Fine-dining Hungarian cuisine – a new category was born

The usual weekend dilemma: which new restaurant to visit and explore, especially at winter time when we move out only to places without risk. As new restaurants, bars, cafés are opened every day it’s hard to keep up mapping all of them.

The permanent question is whether to go into the city or somewhere further away and then it’s an excursion at the same time. In and around Budapest there are a dozen excellent restaurants offering delicious homemade food. These are the welltried „we know what to expect” places. Or at least these have been…

The choice is always given where to go but we may be surprised if at a traditional restaurant a bit of modern taste is added to the conventional food. The chef may have been changed, the presentation may have been changed or a reform wave is enough which touches the owner.

Forgó Étterem at Dunabogdány – a well-functioning restaurant with the same owner for many years – made a light move towards fine-dinig and it fits very well! While earlier I could eat maximum one main course – because of the size of the portions – this time I easily had a heavenly broth á la Dunabogdány with marrow, then a turkey breast served with potato flavoured pesto and pea sprout and finally a traditional cottege cheese dumplings. You can see the mood change on the waitstaff also, the waiters who have been working here for ages are much cooler. The restaurant’s exterior and interior was refurbished two years ago and they seem to have reached the step of development in the kitchen. Well done, keep up the good work!

A HÚSLEVES // CONSOMMÉ

A HÚSLEVES // CONSOMMÉ

PULYKAMELL // TURKEY BREAST

PULYKAMELL // TURKEY BREAST

TÚRÓGOMBÓC // CURD DUMPLINGS

TÚRÓGOMBÓC // CURD DUMPLINGS

 

Amíg Budapest központjában sorban állnak a fancy, általában a Gozsdu udvarban felhalmozott, ám menüben szinte semmit sem mutató, valamint a budai oldalon magasodó, Michelin csillagért ácsingózó csillogó-villogó éttermek, addig olyan ékszerdobozok kecsegtetnek különleges menüvel jól eldugva szintén a pesti belvárosban, amikről csak kevesek tudnak, de legalábbis több turista, mint magyar ajkú ember. Érdemes ezeket a pici helyeket meglátogatni, mert egészen elképesztő kulináris élményben lehet részünk. Régi, nagyon jó élményem fűzött csupán – 4 évvel ezelőtti – az M étteremhez és már elérkezettnek láttam az időt, hogy visszamenjek. Pláne, hogy összevessem a házias konyháját az előbbiekben taglalt, meglepetést okozó dunabogdányi hellyel.

Sikerült elkápráztatniuk. Megdöbbentő, de hasonlóságot vélek felfedezni a két hely között. Úgy fogalmaznék, hogy egy magyaros fine-dining kategóriát érdemel ez a két étterem, mert szembemennek a konvenciókkal. Az ízek kialakításánál úgy operálnak, hogy az erőteljes magyaros zamatot ne veszítse el az ételek jellege és ne menjenek össze túlságosan az adagok, mégis olyan modern csavarral bolondítják meg a köretet vagy a tálalást, amitől az éttermet szépen felírják a méltán elismert és a nagy kritikusok által javasolt helyek listájára. Könnyű citrusos kacsalevest ettem, majd rózsásra sült, gyömbéres kacsamellet sütőtök pürével és ha vasárnap, akkor a desszert maga a folyékony, mézédes bűnözés csokoládé szuflé formájában meggy sorbet-val.


While in the heart of Budapest there are plenty of fancy restaurants, most of which are stacked at Gozsdu Udvar but showing nothing in their menu and there are glittering ones on the Buda side longing for a Michelin star at the same time, there are gems in the city center with special menus about which only a few people know, mostly tourist and not locals. It’s worth visiting these small places because we can have amazing culinary experiences. I’ve had an old, nice experience – 4 years ago – at M Restaurant so it was time to go back there again. Especially to compare the home-made food served here with the surprising one in Dunabogdány mentioned earlier.

They managed to dazzle me. Shocking, but there are similarities in these two places. I would say that both restaurant deserve a Hungarian fine-dining category as they go against conventions. When creating the flavors they keep in focus the foods not to loose their robust Hungarian aroma or the portions to shrink but still, they change the presentation or the garment with a twist so that the restaurant gets onto the list of places that are recognised and offered by the biggest critics. I had a light citrus duck soup then a rosé ginger duck breast with pumpkin smash as it was Sunday the dessert was a liquid, sweet sin itself in the form of a chocolate souffle with sourcherry sorbet.

 

KACSAMELL // DUCK BREAST

KACSAMELL // DUCK BREAST

SOUFFLE

SOUFFLE

INTERIOR

INTERIOR

PICS by ME

Légy az anity.hu állandó olvasója!
Iratkozz fel a hírlevelemre hogy elsőként értesülj az anity.hu újdonságairól!