• theanity@gmail.com
ANITY
KELL EGY HELY – KULTÚRA A BELVÁROSBAN

KELL EGY HELY – KULTÚRA A BELVÁROSBAN

 

Kevés olyan hely van Budapesten, ahol az alkotó, fantáziadús elmék egyesülhetnek, találkozhatnak, eszmét cserélhetnek. A belváros tele van rom- és menő kocsmákkal, bárokkal, éttermekkel, egymás nyakára nyitnak a helyek, ám funkcionálisan működő közösségi terekre sajnos csak nagyon ritkán lehet bukkanni.

Április 17-én a Paloma ház soft opening eseményén jártam. Kíváncsi voltam a házra, ám erre a rendezvényre teljesen véletlenül keveredtem oda. És íme, az áhított közösségi tér életre kelt 230m2-en, meglehetősen frekventált helyen.

ANITY in Paloma
ANITY in Paloma

 A barátnőm tartott ott egy sminkes workshop-ot, a szokásos csütörtöki – kispéntek – esténket megelőzvén. Hamarabb végeztem a dolgaimmal, így gondoltam beugrom megnézni, hogy mit csinál és közben körbeszaglászom. Kíváncsiskodásom eredményeképpen azonnal beleszerettema házba és az ott kialakult hangulatba. Megannyi kultúrára éhes ember egy csodálatosan lepusztult belvárosi házban talált egymásra.

A Paloma egy önfenntartó művészeti és kulturális projekt egy mesés 120 éves házban, Budapesten, a Ferenciek tere és az Astoria között félúton, a Kossuth Lajos utcán. “Kiállítótér, bemutatóterem, nyitott műhely, workshop és rendezvény helyszín, ami elsősorban a fiatal helyieknek és az idelátogató turistáknak kívánja elérhetővé tenni a kortárs magyar kreatív tehetség sokoldalúságát” – mondják az alapítók magukról.

Ahogyan sok másik régi, budapesti bérház, így a Paloma épületének félemelete is roskadozva, üresen állt, míg egy csokor, saját szakmájában tehetséges, találékony, kezdeményező lelkületű fiatal bele nem szeretett és kezükbe nem vették a ház sorsát.

A múlt század eleji üzletház homlokzata tanúskodik a régi idők nyüzsgő hangulatú hétköznapjairól. Manapság a hasonló stílusú belvárosi házak mind feledésbe merülnek, pedig olyan értékeket rejtenek, amit nem is sejthetünk. A Paloma esetében például egy tökéletes kiállítói tér vagy egy gyönyörű lépcsőház lépcső nélkül.

A nyitó rendezvény szervezője Mimi events with love volt, akik a jövőben is számos kiállítást és workshopot terveznek a házba. Ez alkalommal sminkes workshop-ot tartottak, illetve az általuk összegyűjtött vintage esküvői díszítéseket mutatták be.

A galéria egyik szegletét lenyűgöző 3D-s festményeivel és rajzaival egy fiatal tehetség Mezei Balázs terítette be. Balázs sosem járt művészeti iskolába, viszont kiskora óta a különféle íróeszközök a legjobb barátai. 3 éve kezdett el – jobb híján – kartonra festeni, maradék festékeket, matériákat felhasználva. Fémmel, fával, papírral, textilekkel is dolgozik, tulajdonképpen a környezetében található minden haszontalan anyagot felhasználja egy kreációhoz, legyen az funkciótlan vagy nagyon is funcionális további életében. Őszintén szólva ezek a képek/upcycling alkotások voltak rám a legnagyobb hatással, tetszett az idézőjeles hanyag elkészítési mód a részletekig hatoló precizitás mellett és mindennek a művészi tolmácsolása és kiállítási formátuma. Biztosan azért is áll ennyire közel hozzám ez a stílus, mert én is képi megjelenítésben mozgok, így képes vagyok ráérezni egy-egy alkotás mögöttes tartalmára, arra, amit természetesen tökéletesen csak a művész tud. Ugyancsak az alkotó érzésvilágát tükrözi az a hangulat, mely egy-egy kép/tárgy elkészülését ihlette, de akkor igazán ügyes, ha mindezt át tudja örökíteni a mű későbbi tulajdonosára.

Jelen volt a The Idea Bar , akik enteriőr és rendezvény stylinggal, image tervezéssel foglalkoznak, valamint helyet kapott a Kooperoo is, akik egy digitális nyomtatással foglalkozó új startup cép.  Pankotai Csaba bőrportékáit egy nyitott műhely keretei között mutatta be, illetve a táskákat, ékszereket, kiegészítőket tervező EOSinE-t is megismerhettük.

Megnéztem egy grafikai kiállítást Embrace/Átölel témakörben Bölecz Lilla és Duschanek Katalin tolmácsolásában.

Sajnos nem tudtam megfelelő képeket készíteni, mert nem voltam felkészülve ilyen adagú kultúrsokkra egy laza csütörtök estén, de úgy hiszem, hogy a képeim így is tudják tolmácsolni azt a pozitív hangulatot és energiákat, amiért mindenképpen megéri ellátogatni a Paloma házba. Hivatalos megnyitó májusban lesz, de addig is rengeteg programmal várnak.

Képek: me

TUNIC – MAX MARA
BRALET – H&M