LEVENDULA TORTA – SUPER MOM
LEVENDULA TORTA
Amikor legelőször csináltam ezt a tortát, akkor az én drága Anyukám születésnapjára készítettem, mert Ő minden formában imádja a levendulát. Akkor sajnos még nem virágzott, így kénytelen voltam a friss, illatos virág helyett levendula mézet használni, aminek eredménye tulajdonképpen egy picivel édesebb levendula ízű torta lett.
LEVENDULA TORTA
Időtartam: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 2 dl levendulaméz
- 1,5 dl víz
- 3/4 csésze olívaolaj
- 2 evőkanál ecet
- 2 teáskanál vanília aroma
- 4 csésze liszt
- 1 csésze cukor
- csipet só
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- porcukor
- néhány csepp citromlé
- pár csepp piros élelmiszer színezék
- pár csepp kék élelmiszer színezék
- Dr. Oetker díszítő gyöngyök
Elkészítés:
Lisztet a száraz alapanyagokkal egy tálban összekever (cukor, só, szódabikarbóna). Eközben sütő előmelegít 200°C-ra, majd a folyékony hozzávalókat elkever a szárazakkal, míg sima nem lesz. Szilikonos tortaformába önt, abban jól eloszlat, majd 50-60 perc alatt megsüt.
Ez a torta ragadni fog, még akkor is ha megsült, ugyanis méz van benne, tehát ne várjunk arra, hogy nem ragad rá a villára vagy a fogpiszkálóra, amivel próbára tesszük. Sütőből kivesz, teljesen kihűt.
Cukormázat készít: serpenyőben porcukrot olvaszt citromlével, pár csepp vízzel, majd az ételszínezékekkel lila színt kever bele. Lassan, óvatosan tortára önt – közben díszítő gyöngyöket potyogtat a torta tetejére – és addig mázolgat, míg el nem kezd megszilárdulni a torta teljes felületén.
LEVENDULA TORTA