LEVENDULA TORTA

LEVENDULA TORTA

 


Amikor legelőször csináltam ezt a tortát, akkor az én drága Anyukám születésnapjára készítettem, mert Ő minden formában imádja a levendulát. Akkor sajnos még nem virágzott, így kénytelen voltam a friss, illatos virág helyett levendula mézet használni, aminek eredménye tulajdonképpen egy picivel édesebb levendula ízű torta lett.

 

 

 

LEVENDULA TORTA

 

Időtartam: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 2 dl levendulaméz
  • 1,5 dl víz
  • 3/4 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 4 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • porcukor
  • néhány csepp citromlé
  • pár csepp piros élelmiszer színezék
  • pár csepp kék élelmiszer színezék
  • Dr. Oetker díszítő gyöngyök

Elkészítés:

 

Lisztet a száraz alapanyagokkal egy tálban összekever (cukor, só, szódabikarbóna). Eközben sütő előmelegít 200°C-ra, majd a folyékony hozzávalókat elkever a szárazakkal, míg sima nem lesz. Szilikonos tortaformába önt, abban jól eloszlat, majd 50-60 perc alatt megsüt.

Ez a torta ragadni fog, még akkor is ha megsült, ugyanis méz van benne, tehát ne várjunk arra, hogy nem ragad rá a villára vagy a fogpiszkálóra, amivel próbára tesszük. Sütőből kivesz, teljesen kihűt.

Cukormázat készít: serpenyőben porcukrot olvaszt citromlével, pár csepp vízzel, majd az ételszínezékekkel lila színt kever bele. Lassan, óvatosan tortára önt – közben díszítő gyöngyöket potyogtat a torta tetejére – és addig mázolgat, míg el nem kezd megszilárdulni a torta teljes felületén.

LEVENDULA TORTA

LEVENDULA TORTA