• theanity@gmail.com
ANITY
LONDON EATING-OUTING

LONDON EATING-OUTING

Tartoztam még egy utolsó posttal Londonból… a téma pedig nem más, mint a BURGER, a FISH & CHIPS, a STEAK és társaik, tehát a gasztrovonal.

Imádok enni, imádok új ízeket kóstolni, ám szeretem a régi, jól bevált ételeket is újra és újra “élni”. A burger már itthon is alap darabnak számít a rengeteg, kiváló street food étterem jóvoltából, – mint például a Finomító Kantin – ám mégis hazájában az igazi, mint minden nemzeti étel. Az isteni húspogácsát készíthetik akár indiaiak is, mégis otthon marad csak autentikus a fogyasztása. Rengeteg vita kering  a világban a húspogácsa eredetéről, de a legtöbb állítás szerint a hamburger Amerikából származik (bár az államoknak még mindig nem sikerült leboxolniuk egymás között, hogy kié is a dicsőség valójában). Az angolok mégis olyan odafigyeléssel, műértéssel készítik a burgert, hogy méltán vennék fel a harcot az amerikai mesterekkel.

 

 

 

Nyilván nem kóstoltuk végig London összes pubjában a BURGERt – 4 nap alatt – de méltán állíthatom, hogy ha valaki erre éhezik, akkor mindenképpen látogasson el a Soho közepén található Blue Post pub-ba és egyen itt egyet, mert én ennél finomabbat és nagyobbat még nem ettem Londonban. A képek magukért beszélnek ugyan, de szeretném megjegyezni, hogy a húspogácsa 3 cm vastag volt, mi pedig nagyon éhesek és még így is kifogott rajtunk! Hahhh!

Minden egyes alkalommal, mikor Londonba érkezünk első dolgunk a metróból kiszállva a PRET A MANGER “meglátogatása”. Ez a hely és az itt kínált ételek egyszerűen zseniálisak és nem csak azért, mert semmi sem tartalmaz tartósítószert, hanem mert olyan választék van a kávék és teák mellett egészséges és friss salátákból, hideg és meleg szendvicsekből, joghurtokból, pohárkrémekből, smoothiekból  – és még estig sorolhatnám – amivel sajnos sehol máshol nem találkozhatunk. Ha itthon lenne Pret én tuti, hogy csak azon élnék. Télen jellemzően 3 féle levest is kínálnak és majdnem minden sarkon van egy üzletük. Jelenleg több, mint 300 boltjuk van világszerte és folyamatosan terjeszkednek, mert a friss és egészséges ételre igenis van igény! Hozzánk talán sosem jutnak el… 🙁

A FISH & CHIPS nekem egy angliai musthave. Hatalmas adag, nagyon finom. A leggyakrabban tőkehalból készülő finomság tulajdonképpen egy rántott hal, melyet sültkrumplival, borsóval és fűszeres majonézzel tálalnak. A halat egy vizes-lisztes, gyakorlatilag tészta keverékbe forgatják, melyhez ecetet adnak – ettől könnyebb lesz a tészta – és kisütik. A vizet gyakran tejjel, vagy sörrel helyettesítik, ez utóbbi nagyon szép barnás színt kölcsönöz egyébként a kéregnek. A fish&chips eredetileg take away – elvitelre szánt – ételként terjedt el, ám manapság már minden pubban lehet kapni helyi fogyasztásra is.

Elérkeztünk a STEAK-hez. A képeket nézegetve azon gondolkozom, hogy mit meg nem adnék most, ha egy Angus steaket ebédelhetnék… olyan igazit. Na jó, nem nyafogok, úgy hiszem, hogy erről a finomságról nem kell sokat írnom, hiszen ez úgy jó, ahogyan van, nem szorul magyarázatra. Ha valaki nem szereti, az pedig nem tudja, hogy mit hagy ki. Ezeket a finomságokat (Fillet Steak & New York Strip) a Angus Steakhouse-ban ettük, – ami szokás szerint zsúfolásig tele volt – a Piccadilly-hez közel eső Coventry street-en. Nem túl intim hely, az asztalok 20 centire vannak egymástól és kb. érzed a szomszédod ételének ízét a szádban, dehát ez már csak ilyen. A lényeg, hogy minél több embert tudjanak leültetni és megetetni. Nabumm.

Erre a cuki, eldugott kis CUPCAKE-es helyre a Buckingham Palace felé vezető utunkon bukkantunk. Cseppet sem voltam éhes, de olyan édes volt a hely, hogy be kellett mennünk egy forró csokiért, nameg persze egy mini sütiért.

A londoni pub jelenlét kötelező alkotóelemi a SÖR és a CIDER, minden mennyiségben. Én a cidereket preferálom, ebben is nagy kísérletező vagyok, de azt kijelenthetem, hogy a Bulmers nagyon finom. Már itthon is nagyon sokféle cidert lehet kapni, de az itthoniak közül nekem az eredeti Strongbow Gold a kedvencem. A pubok Londonban nem mondhatóak kifejezetten csendes helyeknek, ugyanis kellő mennyiségű sör és bizonyos vendégszám felett már senki sem hallja a másikat így kénytelen ordítani. Ilyenkor úgy néz ki egy pub, mint egy szokványos olasz családi vacsora. 🙂 Ezek a pubok nagyon hangulatosak, idén St. Patrick nap előtt voltunk Londonban, de a pubokban is nagyon készültek már az ekkor megrendezésre kerülő fesztiválra, ahogyan a lóhere táblán is látható.

CAMDEN TOWN piacon található GYOMORNEGYEDről már korábban meséltem, de itt is meg kell említenem, mert az egy igazi gasztronómiai olvasztótégely. Mindent lehet kapni az ázsiai konyhától finomságaitól kezdve, az olasz tésztán/pizzán keresztül az angol fish&chips-ig. A legjobb benne, hogy mindent keverhetsz mindennel, kis adagokat kínálnak elsősorban, hogy mindent kipróbálhass! Én a thai konyha felhozatalából választottam 5 félét, csak úgy, tízórai gyanánt. Eléggé át vagyok szellemülve mondjuk… 🙂

Ott tartózkodásunk utolsó napján egy naaagy ANGOL REGGELIt terveztünk enni valamelyik pub-ban, de mire átszaladtunk szakadó esőben a Tower Bridge-en – mondanom sem kell, hogy a híd előtt és után szikrázó napsütés volt – már eldőlt a mércénk a burger javára. Itt is finom volt a BURGER, de nem tudta megütni a Blue Post-os magas mércét.