• theanity@gmail.com
ANITY
MAGIC PHO – Ez minden nap jár!

MAGIC PHO – Ez minden nap jár!

MAGIC PHO

A Pho függőségem a nyár vége felé kezdődött, de már nem is emlékszem pontosan, hogy hogyan.

Az biztos, hogy régóta meg akartam kóstolni és sokszor meg is beszéltünk egy-egy találkozót a barátnőimmel – összekötve a pho-zéssel – de aztán ez valahogy sosem jött össze, mígnem egyszer csak felszívtam magam és elmentem egyedül a Funky Pho-be. Akkor és ott szerelem volt első látásra, majd nyilván az összes Pho bisztrót kipróbáltam a városban és méltán állíthatom, hogy mára már függő vagyok és ebben nem ismerek tréfát. Már nem csak pho függő, hanem nyári tekercs és minden egyéb vietnámi kaja függő. A néhányadik étteremben elfogyasztott pho után úgy éreztem, hogy meg kell csinálnom a saját kezeimmel is, hogy igazán érteni és értékelni tudjam ezt a fini levest. Először az én Drágámnak készítettem még meglehetősen kezdetleges formában, – aki nem áll túl nagy pho és egyéb különleges fogások rajongójának hírében – és hát ízlett neki. Ha az Ő mércéjén átment, akkor ehető – gondoltam – és a sok insta-like és komment miatt a kedves barátaimnak is megcsináltam 1 hétre rá.

Nem a legegyszerűbb leves, sőőt rengeteg macera van vele (na meg ugye a 8 órán át főzendő marhahúslevessel), de minden fáradtság megér, hiszen akárhány pho bisztróban jártunk már azóta, még mindig minden barátom azt mondja, hogy az enyém volt a legjobb J A továbbiakban sincs megállás, ugyanis pont most kaptam a barátnőmtől egy vietnámi gasztronómia könyvet szülinapomra! Az első 2 pho levesemet Világevő pho leves vázára építettem, a hozzávalókat az Ázsia Centerben szereztem be többnyire (kivéve a húst persze).

Időtartam:

1 X 6-8 óra leves főzés + 1 X 30 perc zöldség előkészítés

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg marhacsont, 1 kg marhaszegy
  • 150 g marhacomb
  • 3 db nagy fehér hagyma
  • 10 db fekete bors (egész)
  • só ízlés szerint
  • kevés cukor
  • 6 db csillagánizs
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 szál fahéj
  • 20 dkg gyömbér
  • 5 evőkanál halszósz
  • kb. 500 g risztészta

A tálaláshoz:

  • 2 csokor koriander zöldje
  • 2 csokor újhagyma
  • 250 g mungóbab csíra
  • 1 csokor menta
  • 3-4 db lime
  • 2 db répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl borecet
  • kakasos chili szósz
  • 3 db chili-paprika

Elkészítés:

A marha csontokat és a húst egy hatalmas edénybe feltesz maximális lángon forrni úgy, hogy a ráengedett hideg víz pont ellepje a csontokat. Amíg a víz felforr van idő előkészíteni a fűszereket: száraz serpenyőt felforral, majd benne megpirít a csillagánizs, fahéj, szegfűszeg és a bors. Ezeket félrerak, és csak az utolsó 1 órában ad hozzá a leveshez forrni. Az első felforrás után víz leönt és új, tiszta, hideg vizet tesz fel, azzal újra felforral és megint leönt. Száraz serpenyőben ugyancsak megpirít a kétfelé vágott hagyma és a gyömbér, majd a harmadik – végleges – vízhez már hozzáad másfél evőkanálnyi cukor és kevés só társaságában (ízlés szerint folyamatosan érdemes sózni). A harmadik hideg vizet már a leglassabb lángon forral fedővel és a felhalmozódott habot folyamatosan szedeget. A levest kb. 6 órán keresztül lassú lángon főz. Húst kivesz a léből és mélyhűtőbe tesz egy rövid időre, így könnyebben lehet hajszálvékony szeletekre vágni.

A főzési idő lejártához közeledvén (úgy fél órával előtte) a zöldségeket megmos, előkészít. A koriandert tépkedve kis edénybe pakol, újhagymát vékony karikákra vágva szintén (ebből majd a felét a levesbe adagol, a másik felét pedig frissen mellé tálal), mungóbab csírát, mentát, 4 gerezdre vágott lime-okat külön kis tálakba tesz. Répát mosás után lereszel és ½ dl borecetbe áztat. Chili paprikát vékonyra szeletel és kis edényben tálal. Fokhagymát vékony csíkokra vág és borecetbe áztat. Chili-szószt szintén kis edényben tálal. Üvegtésztát kb. 1-2 percig forrásban lévő vízben főz (ennyi bőven elég neki). Húst hűtőből kivesz, vékonyra szel és a levesbe adagol.

Gyönyörűen tálal és jó étvággyal fogyaszt.

Fontos, hogy fel legyünk szerelkezve kellő mennyiségű „wasabi”-s/tapa-s tányérkával, mert szinten minden friss alapanyagot abban gusztusos tálalni szerintem. Ja, és ne felejtsetek el pálcikát venni, én elfelejtettem. Persze megoldottuk nélküle, de igazából úgy lett volna autentikus.