MAGIC PHO

MAGIC PHO

A Pho függőségem a nyár vége felé kezdődött, de már nem is emlékszem pontosan, hogy hogyan.

Az biztos, hogy régóta meg akartam kóstolni és sokszor meg is beszéltünk egy-egy találkozót a barátnőimmel – összekötve a pho-zéssel – de aztán ez valahogy sosem jött össze, mígnem egyszer csak felszívtam magam és elmentem egyedül a Funky Pho-be. Akkor és ott szerelem volt első látásra, majd nyilván az összes Pho bisztrót kipróbáltam a városban és méltán állíthatom, hogy mára már függő vagyok és ebben nem ismerek tréfát. Már nem csak pho függő, hanem nyári tekercs és minden egyéb vietnámi kaja függő. A néhányadik étteremben elfogyasztott pho után úgy éreztem, hogy meg kell csinálnom a saját kezeimmel is, hogy igazán érteni és értékelni tudjam ezt a fini levest. Először az én Drágámnak készítettem még meglehetősen kezdetleges formában, – aki nem áll túl nagy pho és egyéb különleges fogások rajongójának hírében – és hát ízlett neki. Ha az Ő mércéjén átment, akkor ehető – gondoltam – és a sok insta-like és komment miatt a kedves barátaimnak is megcsináltam 1 hétre rá.

Nem a legegyszerűbb leves, sőőt rengeteg macera van vele (na meg ugye a 8 órán át főzendő marhahúslevessel), de minden fáradtság megér, hiszen akárhány pho bisztróban jártunk már azóta, még mindig minden barátom azt mondja, hogy az enyém volt a legjobb J A továbbiakban sincs megállás, ugyanis pont most kaptam a barátnőmtől egy vietnámi gasztronómia könyvet szülinapomra! Az első 2 pho levesemet Világevő pho leves vázára építettem, a hozzávalókat az Ázsia Centerben szereztem be többnyire (kivéve a húst persze).

 

Időtartam:

1 X 6-8 óra leves főzés + 1 X 30 perc zöldség előkészítés
MAGIC PHO

MAGIC PHO

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg marhacsont, 1 kg marhaszegy
  • 150 g marhacomb
  • 3 db nagy fehér hagyma
  • 10 db fekete bors (egész)
  • só ízlés szerint
  • kevés cukor
  • 6 db csillagánizs
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 szál fahéj
  • 20 dkg gyömbér
  • 5 evőkanál halszósz
  • kb. 500 g risztészta
MAGIC PHO

MAGIC PHO

A tálaláshoz:

  • 2 csokor koriander zöldje
  • 2 csokor újhagyma
  • 250 g mungóbab csíra
  • 1 csokor menta
  • 3-4 db lime
  • 2 db répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl borecet
  • kakasos chili szósz
  • 3 db chili-paprika
MAGIC PHO

MAGIC PHO

Elkészítés:

A marha csontokat és a húst egy hatalmas edénybe feltesz maximális lángon forrni úgy, hogy a ráengedett hideg víz pont ellepje a csontokat. Amíg a víz felforr van idő előkészíteni a fűszereket: száraz serpenyőt felforral, majd benne megpirít a csillagánizs, fahéj, szegfűszeg és a bors. Ezeket félrerak, és csak az utolsó 1 órában ad hozzá a leveshez forrni. Az első felforrás után víz leönt és új, tiszta, hideg vizet tesz fel, azzal újra felforral és megint leönt. Száraz serpenyőben ugyancsak megpirít a kétfelé vágott hagyma és a gyömbér, majd a harmadik – végleges – vízhez már hozzáad másfél evőkanálnyi cukor és kevés só társaságában (ízlés szerint folyamatosan érdemes sózni). A harmadik hideg vizet már a leglassabb lángon forral fedővel és a felhalmozódott habot folyamatosan szedeget. A levest kb. 6 órán keresztül lassú lángon főz. Húst kivesz a léből és mélyhűtőbe tesz egy rövid időre, így könnyebben lehet hajszálvékony szeletekre vágni.

A főzési idő lejártához közeledvén (úgy fél órával előtte) a zöldségeket megmos, előkészít. A koriandert tépkedve kis edénybe pakol, újhagymát vékony karikákra vágva szintén (ebből majd a felét a levesbe adagol, a másik felét pedig frissen mellé tálal), mungóbab csírát, mentát, 4 gerezdre vágott lime-okat külön kis tálakba tesz. Répát mosás után lereszel és ½ dl borecetbe áztat. Chili paprikát vékonyra szeletel és kis edényben tálal. Fokhagymát vékony csíkokra vág és borecetbe áztat. Chili-szószt szintén kis edényben tálal. Üvegtésztát kb. 1-2 percig forrásban lévő vízben főz (ennyi bőven elég neki). Húst hűtőből kivesz, vékonyra szel és a levesbe adagol.

Gyönyörűen tálal és jó étvággyal fogyaszt.

Fontos, hogy fel legyünk szerelkezve kellő mennyiségű „wasabi”-s/tapa-s tányérkával, mert szinten minden friss alapanyagot abban gusztusos tálalni szerintem. Ja, és ne felejtsetek el pálcikát venni, én elfelejtettem. Persze megoldottuk nélküle, de igazából úgy lett volna autentikus.

MAGIC PHO

MAGIC PHO