• theanity@gmail.com
ANITY
TONI & GUY FASHION WEEK BUDAPEST A/W14 beszámoló – Part 2.

TONI & GUY FASHION WEEK BUDAPEST A/W14 beszámoló – Part 2.

 

 

Ahogyan már a tegnapi postomban is meséltem, a magyarországi divatszcéna szombaton a fővárosban egyesült. Az immáron 3. éve, évente kétszer megrendezésre kerülő TONI & GUY Fashion Week Budapest egy teljes napon át kedveskedett programmal a divat elkötelezettjeinek.

 

Ezen a napon rendszerint 6 hazai, neves divatház mutatja be a következő szezon aktuális, jól kigondolt és megvalósított szettjeit művészek, életérzések, ritmusok, valamint a francia, olasz, angol világhíres tervezők által is inspirálódva. A Dorottya Palota kiváló helyszínéül szolgált a rendezvénynek. A kifutónak helyszínt biztosító nagy belső tér előterében további, befutott/feltörekvő magyar divattervezők állították ki protékáikat, (Anh Tuan álomtáskái, Tomcsányi Dóri üdvöskéi pasztell színű ruhakölteményekben és a The Four standja), illetve szponzorok (Mercedes Benz, Nescafé Dolce Gusto, stb.) kaptak helyet, ahol aktivitásokkal, fotófallal szórakoztatták a divatbemutatók szünetében a vendégeket. A Fashion Journal kiadvány egy álom, tökéletes papír, tökéletes tördelés, az art director, Kiss János – aki egyébként az esemény összes grafikai anyagát tervezi – kiváló munkáját dicséri.

 

Rettentő eltökélt voltam, így egész nap ott voltam, tehát teljes képet tudok nektek adni a magyar piac legnevesebb, de már nemzetközi hírnév felé evező hazai divattervezők következő – őszi/téli – kollekciójáról, a hajtrendekről és a smink kreációkról is (egyedül sajnos a NUBU bemutatóját hagytam ki).

Nagyon jól éreztem magam egy olyan környezetben, ahol valamilyen szinten mindenki kapcsolódik a divatszakmához – ha néhányan éppen csak érintőlegesen is. Jó volt látni sok jól öltözött embert összezárva. A jól öltözöttséget pedig úgy kell érteni, hogy látszott, hogy nem kellett megerőszakolniuk magukat ahhoz, hogy tökéletes legyen az outfitjük. Stílusa vagy van valakinek vagy nincs ugye… Tökéletesen pozitív hangulat áradt és én is felszabadultan mozogtam. A nappal viselt edzőcipőt azért estére lecseréltem egy “valamivel” elegásabb tűsarkúra egy kevésbé sportos viselet társaságában.

 

Szinte minden tervező az idei őszi/téli kollekciójában – ahogyan a nagy, nemzetközi divatházak is tették korábbi bemutatóikon – előszeretettel használta a neoprén anyagokat (külföldön Tommy Hilfiger, itthon Nubu és Szegedi Kata), vadul kombinálta a színeket és formákat, tartalmat adott a rövidebb, hosszabb rojtoknak (külföldön Michael Kors, itthon Szegedi Kata, Anda), illetve az áttetsző muszlin még mindig nagyon megy.

 

A további 3 tervező:

 

ANDA

Eddig akárhány, picit is divatértő emberrel beszéltem senkinek nem tetszettek Anda Emília ruhái, pedig szerintem van bennük fantázia. A Hard Edge festészeti irányzat inspirálta kollekció néhány darabját igenis hordanám. A hasított ujjú muszlin felsők, a néhol élénk sárgával és fehérrel megtört fekete vonal, a rojtos végződések és a bőr-illesztések szerintem igenis megállják a helyüket a magyar piacon. Lehet, hogy nem annyira előremutató a divatban, mint mondjuk Nanushka vagy a Use Unused, de mégis sokak ízlésvilágához közel áll.

A hajak nem tetszettek nekem itt, és a smink is kicsit hajaz a tavalyi tavaszi/nyári kollekció valamelyik sminkjére.

 

 

NANUSHKA

A nagyvárosi-lezser-hipster-kicsit csajos-denagyon fashionista kollekció – mint majdnem minden előző kistestvére – áll a stílusomhoz a legközelebb. Valahogy sosem tudnék elképzelni egy Nanushka estélyit, ahogyan végiglejt a kifutón, nem volna saját maga. Nagyon szeretem Szandra stílusát és a színeket, formákat, melyeket használ. Az anyagválasztást tekintetve kíváncsi vagyok, hogy élőben majd milyen viselet lesz. Magyarország méltán leghíresebb divattervezője már nem csak bent van a nemzetközi piacokon, hanem sorra hódítja meg azokat nagyvárosról nagyvárosra. Egyre több külföldi magazinban fedezhetünk fel Nanushka ruhákat, illetve menő divatbloggerek is hordják a ruháit világszerte. A legismertebb és szerintem legkedveltebb magyar tervezőház a Nanushka, éppen ezért is, ezen a show-n gyűltek össze a legtöbben a közönség sorai között. Ettől, a ’Hét Fátyol misztériuma’ inspirálta kollekciótól kicsit többet vártam ugyan, de volt egy-két darab, (must have: kockás poncsó-kabát, angyalszárnyas fehér pulcsi) ami miatt már inkább pozitív irányba dől a mérleg nyelve. Akadt egy-két darab, amit az előző őszi/téli kollekcióból emeltek ki és dolgoztak át minimálisan a szabásmintáját, de szerintem még így is tud működni.

A haj a várt szénaboglya kócos félig-copf, de a smink! A smink csodálatosan édes, szeplős pofi volt, nude színekkel kombinálva.

 

USE UNUSED

Egyre merészebb, egyre jobb, szerintem az egyik legjobban sikerült kollekció idén. A legutolsó bemutató volt, már mindenki fáradt és kimerült volt – vagy csak ivott volna egy pohár bort végre – a közönség sorai között és a USE csapata erre számítván ki is használta a helyzetét. Gyors és hangos zene, élénk színek, feltűnő, vibráló smink, szerintem mindenki felébredt a kollekciót látván.

Sima, laza copf, kalapok és rikító piros, füstös nyuszi szemek. Love it!

Képek: PeterLendvaiPhotography

SWEATSHIRT DRESS – H&M
KIMONO – H&M (similar HERE)
BODY BAG – MANGO
HIGH HEEL SANDAL – ZARA
MAKEUP – MAC